Te gatana

Hand-zwaard

Misschien wel een van de geheimen van aikido. Het gebruik van de “tegatana” maakt het mogelijk  om een aanval te ontwijken, om je partner uit zijn evenwicht te brengen door de steun van zijn schouder onmogelijk te maken, of om bijvoorbeeld van beneden naar boven te snijden en zo rond het polsgewricht te kunnen draaien. Toegepast op het werk van de te-sabaki of handverplaatsingen, zal de “tegatana” slaan, terugkeren, trekken en/of duwen.

tegatana

Het “blad van de hand”, of ook de rand van je handpalm.

Het gebruik van tegatana moet met Ki-energie gebeuren en met plaatsing van je hanpositie om zo je “waza” of techniek te creëren.

Eenheid van ki, geest en lichaam is  een aiki-principe. Hier gaat het om een speciale aandacht aan het ervaren van en het beheersen van ki. zodat alle bewegingen door sferische omwenteling zullen worden gekenmerkt. Die eenheid komt niet alleen door beweging, maar zelfs voorafgaand aan om het even welke gebruik van techniek. Je ki of energie heeft een stabiel en sterk centrum (hara) een punt geconcentreerd in het natuurlijke zwaartepunt (twee duim onder de navel) wanneer je in een ontspannen houding bevindt. Wanneer je ki dan kan stromen door armen, handen en vingertoppen, worden de handen een ongewapend wapen te-Gatana genoemd. Wat dan letterlijk “zwaardhand” betekent.

Het juiste gebruik van de handen is dus van belang voor de uitvoering van je technieken. Het kunnen correct gebruiken en de gedachte van die zwaardhand als een snijdend wapen, maakt het mogelijk om afstand te winnen (ma-ai)  en extentie (kokyu-ryoku) gebruik te verbeteren ten opzichte van je partner en zo met doeltreffendheid hem te richten voor je techniek (waza) keuze.
Hiervoor is voldoende  om de hele gewrichtsketen (handen/armen) in spanning  te zetten, dankzij je plaatsing, en zo de actie (intensie) van je lichaam door te geven aan je partner.  Eigenlijk is er dus eerst  een fysieke impakt (actie) door middel van je ki-energie, vervolgens een psychologisch impakt op je partner door het ontstaan van een nieuwe veranderde richting.

Het  bewustwording  van “zwaardhand” gedachte maakt eveneens mogelijk om de richting van het snijden met een zwaard (bokken) terug te vinden enerzijds en om de martialiteit in de praktijk te behouden anderzijds.