Gaétan Francken

Gaétan Francken is de hoofdleraar van de Aiki-O-Kami clubs.
Hij begon in december 1979, op tienjarige leeftijd, met de Aikido. Hij ontmoette bij zijn allereerste les Sugano shihan (8e dan), die toen nog in België woonde en die voor hem een groot voorbeeld en bron van inspiratie werd. Op 2-wekelijkse basis begon hij les te volgen aan de Aikido kwai (Roger Claerman en Rudy Vercauteren) in Gent.

In 83 volgde hij les van Klim Yoshimi (jeugdvriend van Tamura en “rechter arm” van Georges Osawa/Macrobiotiek) samen met Dirk Van Eeckhout in de aikikai Gent en zou dan zijn Aikido meer gericht hebben op de toepassing van de geest in het dagelijkse leven. Ghislain Van Rossem (5de dan) uit het Brusselse, heeft hem meer zijn pedagogische en technische vaardigheden doorgegeven in die jaren. Van begin de jaren 80 tot 1988 volgde Gaétan de lessen van Sugano sensei door hem te volgen in de verschillende dojo waar hij in België les gaf. Vanaf 1988 begon Gaétan ook zelf aikido te onderwijzen aan de Gentse Universitaire Sport Bond. In 1988 verhuisde Sugano sensei echter naar de Verenigde Staten. Van toen af aan begon Gaétan meer te reizen in vele Europese landen, om stages en lessen te volgen bij hoofdzakelijk Tamura shihan (8e dan) in Frankrijk, Shimizu shihan (8e dan) in Nederland en Duitsland, maar ook bij westerse leraren zoals Dedobbeleer Sensei (7e dan), Stevens Sensei (7e dan), Alain Peyrache (7e dan) of Christian Tissier (8e dan).

Van 1988 tot 1997 volgde hij vooral “Jean” Dedobbeleer (2005†) in Brussel en Halle, later tot in 2003 in Nederland. Zijn lessen waren intens, maar steeds doordrongen van humor en verstandhouding, en waar iedereen raad, correcties en aanmoedigingen kreeg, ongeacht leeftijd of graad! Mede dankzij zijn aanmoedigingen kon hij zijn shodan en nidan examen voorleggen bij Sugano sensei. Hoewel Sugano sensei zijn bron van inspiratie is gebleven tot diens overlijden in augustus 2010 legde hij zijn sandan examen af (met vermelding van Sugano zelf) in 2001 en mede dankzij de aanbevelingen van zijn vriend Peter Van Marke (6e dan). Intussen ontmoette Gaétan ook “John” Stevens eind de jaren 80. Deze boedhisme leraar in Japan en leerling van Shirata (voor-oorlogse leerling van M. Ueshiba) heeft een sterk klassiek en gestructureerd Aikido met een heel groot belang op gebruik van aiki-peilers en wapenwerk. Met plezier nodigt hij sindsdien “Stevens sensei” elk jaar uit (eind juli) voor een stage. Zo mocht hij in 2006 zijn yondan graad voorleggen tijdens een week-examen in Maastricht samen met aiki-maat Staf Kostermans!

Sinds 2010, na vroegtijdig en kort op elkaar overlijden van 2 grote uit aiki-wereld met name Tamura sensei en Sugano sensei is een nieuwe ontmoeting en veerkracht ontstaan met Yamashima sensei (7e dan). Zo komt hij sindsdien 2 keer per jaar in onze clubs, met elke keer een fantastisch boeiende en levendige aikido training. Daarnaast zijn interessante lesgevers zoals Toyoda sensei (AAI) en Minegishi sensei (7e dan) steeds welkom in onze dojo’s. Maar een leuke herontmoeting vond plaats in maart 2015 met Gentil Pennewaert (6e dan) uit de VS. en Michaël Moyses (6e dan).  Beide leerlingen van het eerste uur bij Sugano sensei. De roots van zijn aikido kon terug bloeien. In de nazomer 2019 werd een bezoek naar Orange county in Californië een feit voor intense training en vriendschap momenten!

Tot op de dag van vandaag (39 jaar later in 2019) blijft Gaétan trouw en intens het onderricht van zijn verschillende leraren te volgen en/of te respecteren, om zo oprecht mogelijk door te geven.

In 1988 gaf hij voor het eerst les aan de Gents Universitaire sportbond zijn eerste club. In 1994 starte hij een dojo in de Vlaamse Ardennen en in 1997 zijn eigen dojo in Gent. Intussen zijn er nog dojo’s toegevoegd uit Moeskroen, Mont-à-Leux en Leffinge en Oostende waar zijn enthousiaste leerlingen ook les geven. In 2006 is hij met Georges Lengellé, Marco Zenthner en Henri Behr “junior” een groep gestart met naam “aikilibre”. Een aikido visie in alle vrijheid en zonder enkel dogma, niet minder of meer in dezelfde geest als het traditionele onderwijs van de grondlegger van Aikido, meester Morihei Ueshiba. In 2016 is onze Aiki-groep mooi vergroot met Klassiek aikido. Hierdoor is een „Aikikai” erkenning weer mogelijk en op die wijze trouw te zijn aan de Aiki-Honbu dojo in Tokio, Japan.

Ter gelegenheid van de Tokyo Aikikai’s Kagami Biraki 2023, werd Gaétan verheven tot rokudan (6de dan). Dit is mogelijk gemaakt dankzij meester John Stevens die hem al meer dan 35 jaar steunt. Alsook dank aan alle leraren, Belgische of buitenlandse, die hem tijdens deze 44 jaar praktijk hebben aangemoedigd en geïnspireerd, maar ook zijn studenten die al meer dan 3 decennia’s hem vertrouwen.

“De filosofie van Aikido is mededogen, liefde… een universeel concept” zei Sugano sensei!  Maar “het is goed om erover te praten, we moeten ook handelen!” Dus; tot op de mat!