Gaétan Francken

Gaétan Francken is de hoofdleraar van Aiki-O-Kami Dampoort en Aiki-O-Kami Gusb in Gent.
Hij begon in december 1979, op tienjarige leeftijd, met de Aikido. Hij ontmoette bij zijn aller eerste les Sugano shihan (8e dan), die toen nog in België woonde en die voor hem een groot voorbeeld en bron van inspiratie werd. Op regelmatige basis begon hij les te volgen aan de Aikido kwai (Roger Claerman) in Gent.

In 83 volgde hij les van Klim Yoshimi (jeugdvriend van Tamura toen hij nog in Japan was en “rechter arm” van Georges Osawa / Macrobiotiek ) samen met Dirk Van Eeckhout in de aikikai Gent en zou dan zijn Aikido meer gericht hebben op de toepassing van de geest in het dagelijkse leven. Ghislian Van Rossem (5de dan) heeft hem meer zijn pedagogische en technishe vaardigheden doorgegeven in die jaren. Van 1982 tot 1988 volgde Gaétan de lessen van Sugano sensei door hem te volgen in de verschillende dojo waar hij in België les gaf. Vanaf 1988 begon Gaétan ook zelf aikido te onderwijzen aan de Gentse Universitaire Sport Bond. In 1988 verhuisde Sugano sensei echter naar de Verenigde Staten. Van toen af aan begon Gaétan te reizen in vele Europese landen, om vele stages en lessen te volgen bij hoofdzakelijk Tamura shihan (8e dan) in Frankrijk, Shimizu shihan (8e dan) in nederland en Duitsland, maar ook bij westerse leraren zoals Dedobbeleer Sensei (7e dan), Stevens Sensei (7e dan), Alain Peyrache (7e dan) of Christian Tissier (7e dan).

Van 1988 tot 1997 volgde hij vooral “Jean” Dedobbeleer (2005†) in Brussel en Halle, later tot in 2003 in Nederland. Zijn lessen waren intens, maar steeds doordrongen van humor en verstandhouding, en waar iedereen raad, correcties en aanmoedigingen kreeg, ongeacht leeftijd of graad. Mede dankzij zijn aanmoedigingen kon hij zijn shodan en nidan examen voorleggen bij Sugano sensei. Hoewel Sugano sensei zijn bron van inspiratie is gebleven tot diens overlijden in augustus 2010 legde hij zijn sandan examen met vermelding van Sugano zelf in 2001, mede dankzij de aanbevelingen van zijn vriend Peter Van Marke (5de dan). Intussen ontmoette Gaétan ook “John” Stevens eind de jaren 80. Deze boedhisme leraar in Japan en leerling van Shirata (voor-oorlogse leerling van M. Ueshiba) heeft een eerder klassiek en gestruktureerd Aikido met een heel groot belang op gebruik van aiki-peilers. Met plezier nodigt hij sindsdien “Stevens sensei” elk jaar uit (eind juli) voor een mini stage. Hij mocht in 2006 zijn yondan graad voorleggen tijdens een week-examen in Maastricht samen met aiki-maat Staf Kostermans! Sinds 2010, na vroegtijdig en kort opelkaar overlijden van 2 grote uit aiki-wereld met name Tamura sensei en Sugano sensei is een nieuw ontmoeting en veerkracht ontstaan met Yamashima sensei (7e dan). Zo komt hij meermaals per jaar in onze clubs, met elke keer een fantastisch boeiend aikido ontmoeting. Daarnaast zijn interessante lesgevers zoals Toyoda sensei en Minegishi sensei (7e dan) steeds welkom in onze dojo’s.

Tot op de dag van vandaag (35 jaar later in 2015) blijft Gaétan trouw en intens het onderricht van zijn verschillende leraren volgen en probeert het ook zo precies en oprecht mogelijk door te geven.

In 1988 gaf hij voor het eerst les aan de Gents Universitaire sportbond zijn eerste club. In 1994 starte hij een dojo in de Vlaamse Ardennen en in 1997 zijn eigen dojo in Gent. Intussen zijn er nog dojo’s toegevoegd uit Moeskroen, Mont-à-Leux en Leffinge en Oostende waar zijn enthousiaste leerlingen ook les geven. In 2006 is hij met Georges Lengellé, Marco Zenthner en Henri Behr “junior” een groep gestart met naam “aikilibre”. Een aikido visie in alle vrijheid en zonder enkel dogma, niet minder of meer in dezelfde geest als het tradionele onderwijs van de grondlegger van Aikido, meester Morihei Ueshiba.

In december 2010 ontving hij voor zijn blijvende passie (30+) voor aikido een Go-dan!

Gaétan, gogogo voor nog eens 30 jaar !