Waarom

Reigi of Dojo etiquette : Waarom?

Het is belangrijk om afspraken te maken, zeker als je in groepsverband een krijgskunst beoefent. Etiquette is er voor iedereen, maar in eerste plaats voor jezelf. Let dus niet te veel op de fouten van een ander, maar corrigeer jezelf.

De dojo etiquette omvat vele aparte aspekten zoals houding, mentaliteit, omgaan met mensen en/of wapens, het afnemen en afleggen van examens, het ontvangen en uitreiken van diploma’s en ga zo maar verder.

Omdat wij ondertussen aan het einde van de 20e eeuw gekomen zijn en niet meer in de 15e of zelfs de 19e eeuw leven, is het ergens vanzelfsprekend dat die strenge regels veel van hun waarde hebben verloren, kom je dan nog in West-Europa en je hebt weer een emmer water bij de wijn.

Toch is het zo dat er bij aikido nog bepaalde regels zijn waaraan niet getwijfeld mag worden. Dit heb je in andere disciplines ook, elke sporttak heeft zo zijn regels en wetten. En of je het nu plezant vindt of niet, we moeten er ons aan houden.

Het is een belangrijke, zoniet de belangrijkste, manier waarop je ongelukken vermijdt, respect toont tegen je leraar(s) en medestudenten, en vooral tegenover jezelf.

Dit gezegd zijnde willen we er ook graag op wijzen dat de dojo etiquette niet iets is om eens snel door te nemen lichtjes op te nemen en dan weer even snel te vergeten, hou ze goed in je achterhoofd geprent.