Lesverloop

Reigi of Dojo etiquette : Lesverloop

Vóór het binnenkomen van de dojo
Zie er op toe dat je je keigogi (je pak) en je obi (band) op de juiste wijze draagt. Als je niet weet wat de juiste wijze is, vraag dit dan aan iemand die dit wel weet. Ook je hakama moet steeds op de juiste juiste manier gedragen worden.

Je wapens (jo, bokken, tanto) moeten in goede staat zijn. (geen scherpe punten, geen splinters)

Binnenkomen van de dojo
Wanneer je de dojo binnenkomt maak je bij de ingang een buiging in de richting van de kamiza (eremuur). Schuif je wapens uit hun étuie, zet je zori’s (schoeisel) naast elkaar bij de ingang van de dojo. Vervolgens loop je naar de hoek van de tatami (de mat) en groet je in seiza (op je knieën) nogmaals voor het portret van O Sensei. Pas na deze handelingen is het toegestaan de tatami te betreden.

Groeten in seiza
Blijf geknield op je hielen zitten. Plaats nu, terwijl je naar voren buigt, eerst de linker hand en vervolgens je rechter hand voor je op de tatami. Let op dat je je handen zo plaatst, dat tussen duimen en wijsvinger een driehoek ontstaat.

Binnenkomen van de Sensei of de leraar
Wanneer de Sensei of de leraar binnenkomt moet iedereen netjes op een rij in seiza gaan zitten volgens graad, met het gezicht in de richting van het portret van O Sensei (Shomen).

Begin van de les
Iedereen groet in seiza het portret van O Sensei. Vervolgens groet je de Sensei of de leraar. Tijdens deze laatste groet is het gebruikelijk ‘onegaishimas’ (ik verzoek U om een les) te zeggen.

Nu volgt een warming-up die de Sensei of de leraar zal voortonen. Doe na wat voorgetoond wordt.

Tijdens de les
Voor je met je partner aan een oefening begint, groet je elkaar altijd. Na het wisselen van partner, of als de Sensei of de leraar de oefening onderbreekt, moet je afgroeten. Als je hulp nodig hebt van de leraar, roep hem niet maar wacht tot hij dicht genoeg is. Noem hem ‘sensei’ vanaf een zekere graad. Als tijdens het oefenen met je partner de Sensei of de leraar langskomt om bepaalde dingen nog eens uit te leggen, groet dan af nadat hij zijn uitleg heeft gedaan. Wanneer de Sensei of de leraar bij je partner iets voordoet, ga jij in seiza zitten. Train je observatievermogen. Kijk naar elk aspect van een techniek als de Sensei of de leraar die uitvoert. Tracht een uitleg tot het uiterst minimum te brengen: Aikido is vooral ervaring…

Let erop dat ook tijdens de les je keikogi, je hakama en je obi correct worden gedragen. Zonodig regelmatig een en ander weer herstellen.

Als de leraar of de sensei ‘Yame’ (stop) roept of een ander signaal (klap in handen) gebruikt, groet je je partner zo snel mogelijk af en neem je plaats in de rij. Verlaat de tatami nooit zonder geldige toestemming (uitz. duizelig worden)

Te laat komen
Als je te laat komt, nooit de dojo binnenwandelen als de Sensei of de leraar net iets aan de hele klas aan het uitleggen is. Nadat je de dojo bent binnengekomen blijf je aan de rand van de tatami staan. Nu eerst weer in seiza het portret van O Sensei groeten. Wacht tot de Sensei of de leraar je de toestemming geeft om de tatami te betreden.

Eerder weggaan
Als je eerder weg wilt, eerst toestemming vragen aan de Sensei of de leraar. Pas als deze je de toestemming heeft verleend de tatami te verlaten, mag je weggaan. Denk erom dat je voor het verlaten van de tatami, eerst weer het portret groet (in seiza).

Einde van de les
Wanneer de Sensei of de leraar het einde van de les aankondigt, weer netjes op een rij in seiza gaan zitten, zoals bij het begin van de les. Nu eerst weer in navolging van de Sensei of de leraar het portret groeten. Vervolgens groet je de Sensei of de leraar. Bij het groeten van de Sensei of de leraar is het gebruikelijk ‘Domo arigato gozaimashta’ te zeggen. Dit betekent dat je hem of haar bedankt voor de les. Blijf in seiza zitten tot de Sensei de tatami heeft verlaten.

Verlaten van de dojo
Vóór je de tatami verlaat, in de hoek van de tatami in seiza het portret groeten. Bij het verlaten van de dojo bij de ingang/uitgang nogmaals een buiging maken in de richting van de dojo.

Hygiëne
Je keikogi regelmatig wassen. Zorg ervoor dat nagels van handen en voeten kort zijn geknipt en als je lang haar hebt dit naar achteren opgebonden is. Draag tijdens de les geen sierraden. Wees netjes in de dojo. Het is een kleine moeite om voor de les begint even de tatami te vegen.