Beschouwingen

Reigi of Dojo etiquette : Beschouwingen

Elke les is verschillend
Tracht geen vooroordeel te hebben over de training of de inhoud ervan.

Elke techniek is verschillend
Maar een techniek heeft veel fysische aspecten die gelijk lopen. Leer de gelijkenissen te vinden in de techniek, verzeil niet in de verschillen.

Train goed, geconcentreerd en in nederigheid. Gebruik de training op z’n maximum, laat je dagelijkse problemen buiten.

Een fractie van de kennis
Wat de leraar of sensei toont is enkel een fractie van zijn kennis. Als je regelmatig traint bij je leraar of sensei zal je kennis van de technieken sterk verbeteren. Het meester worden van een techniek is sterk afhankelijk van persoon tot persoon en vooral van eerlijke training.

Aikido is aangenaam
Andere keren valt het misshien wat minder mee. Neem zowel het goede als het minder goede, het ene is even belangrijk als het andere. Hoe meer je traint, hoe moeilijker de training wordt. Er is geen einde aan het Aikido leren.

Aikido is moeilijk
Meester worden van een techniek neemt veel tijd in beslag. Wees niet gefrustreerd als een techniek niet ‘juist’ is; wat vandaag ‘juist’ is, zal morgen misschien fout zijn. Je aikido is nu goed, in functie van je niveau. Daarom moet je trainen.

De meeste lessen zijn gebaseerd op thema’s
Hoe een techniek zich kan vermengen met een andere, bewegingen van een techniek gebruiken om een ander techniek in te leiden, enz… Denk opbouwend. Een eerste techniek brengt je naar een tweede. Vergeet echter niet de eerste techniek omdat je de tweede techniek uitvoert.