3 vragen aan oude Yu- Dansha’s (Zwarte gordels) uit de club

1. Welke voldoening heb je aan je aikido?
2. Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?
3. Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Mireille Mestdagh

Welke voldoening heb je aan je aikido?

in aikido traint iedereen met iedereen, jong en minder jong, beginner en meer ervaren aikidoka, man en vrouw, groot en klein.

Een training en stage vormt een mengelmoes van verschijningen en persoonlijkheden. 

Iedereen heeft wel bepaalde voordelen voor het uitvoeren van een of andere techniek, en nadelen voor een andere.

Wat ik zo boeiend vind aan aikido is dat het een blijvend leerproces is waartoe iedereen, elk volgens zijn eigen fysiek en persoonlijkheid zijn bijdrage kan leveren.

Zelfs al denk je een techniek te kennen, steeds opnieuw komen er aspecten bij waar je voordien nog geen aandacht voor had. Soms zeer frustrerend, want plots lukt het weer niet meer, meestal nadien echter verhelderend, een nieuw inzicht, en weer een stapje dichter bij wat aikido kan zijn. Alleen blijkt het niet zo simpel om deze aspecten in de praktijk toe te passen, wat maakt dat aikido een levenslang traject kan blijven. Een levenslang, maar zeker geen saai traject. De gedrevenheid van sensei Gaetan om te blijven zoeken en evolueren, de bereidheid van de clubleden om te proberen hierin mee te gaan, de openheid in onze club voor de verschillende aanpak en visie van gastleraars en de mogelijkheid tot stages met de topmeesters in aikido dragen ertoe bij dat aikido, eens gestart, je niet meer loslaat.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik heb pas als prille 40-er aikido ontdekt, in mijn zoektocht naar een extra activiteit, misschien ergens iets met zelfverdediging, ter compensatie van de vele wagen-en kantooruren. De dag klopte, het uur klopte, maar vooral het aikido, zoals voorgesteld door Gaetan, David en al die gevorderde hakama’s was zo mooi…, en de sfeer zo vriendelijk. Het was doorbijten in het begin en het heeft toch wel enige maanden geduurd om de mislukte valtechnieken zonder al te veel spierpijn door te komen, maar het bleef zo mooi, en de sfeer zo vriendelijk, en het leek nog efficiënt ook. En zo komt dan toch die hakama in zicht, en geleidelijk aan ook die zwarte gordel…  En dan ben je plots ook een van die leden waarbij beginners misschien inspiratie kunnen opdoen, en, wie weet, het nog mooi vinden ook.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

In een commerciële competitieve werkomgeving :Het steeds zoeken naar verschillende manieren van benadering om moeilijkheden aan te pakken, gericht op de situatie en persoon die je voor je hebt. Hierbij realiserend dat de oplossing ook bij jezelf kan liggen. Uitdagingen en problemen niet uit de weg gaan, niet achteruitstappen, wel frontale botsing proberen vermijden en bewust (vertrouwend op intuïtie, kennis en rede) je strategie kiezen. Indien nodig je standpunt duidelijk maken, maar anderen, en ook jezelf, steeds een 2e kans geven. En als het eens mislukt, terug opstaan en weer verder gaan. Klinkt allemaal mooi, maar net zoals aikido zelf niet altijd zo gemakkelijk om dit zengericht in praktijk te brengen… Belangrijk is ook dat het gewoon een plezier is om naar de aikidotrainingen te komen, de andere clubleden te ontmoeten en wat bij te praten over van alles en nog wat.


Davy Van Hee

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Aikido is voor mij samen met anderen trainen en zoeken naar een evenwicht. Het delen van ervaring en de zelfde krijgskunst. En tot slot werken aan een goeie ademhaling en een gezond lichaam.   

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik ben in 1996 in Oostende begonnen met Aikido. De club startte net en we waren allemaal beginners. Voor mij was Aikido een mysterieuze ‘sport’. Personen hun aanval neutraliseren zonder agressie. Hun kracht gebruiken om de situatie te keren…Gans de sfeer in de dojo, tussen te mensen en rond Aikido zorgde ervoor dat ik ben blijven trainen.   

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven

Voor mij is Aikido het zoeken naar balans bij jezelf, de mensen om je heen en de omgeving. Aikido is in alles aanwezig, bij het wandelen, tijdens gesprekken, enz. Spanning en ontspanning bij alles wat we doen. Tijdens de lessen leren we voelen hoe we kunnen omgaan met kracht en energie. We leren een krijgskunst met een Japanse filosofie. We zoeken het gevecht niet op maar gaan net voor samenhang. Het grootste gevecht die men voert is deze met zichzelf. Het niet willen botsen, het niet willen sterker zijn, het niet willen bewijzen, maar er gewoon willen zijn. Aikido is niet beter en meer willen zijn dan iemand anders, maar beter willen zijn dan hoe je was gisteren…


Liesbeth Deprez

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Aikido geeft de combinatie van aan beweging/sport te doen samen met anderen, voldoende uitdaging te geven om steeds bij te kunnen leren maar dan zonder competitief te worden.  Meestal heb ik na de les een beter gevoel dan voor de les.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik ben begonnen is het GUSB, de studentenafdeling van Aiki O Kami.  Ik was onder de indruk van de complexiteit van de bewegingen, maar dacht ook: dit wil ik ook kunnen. Het is fijn om met verschillende mensen samen te kunnen trainen, zowel beginners als gevorderden.  Er heerst altijd een goede sfeer in de club, iedereen kan zich erin vinden. Ook de mogelijkheid om nog na te praten na de les, is tof al lukt dat momenteel niet meer.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Door aikido heb ik Wouter leren kennen; intussen zijn we 16 jaar samen.  Verder helpt aikido me 

  • bij het bewust aannemen van een goede houding zoals rechte rug, niets doen/heffen wanneer je gedraaid staat
  • met ademhalingstechnieken en gedachten vrijmaken als je met iets nieuws wil starten
  • om te begrijpen dat ontspannen zijn en focussen wel degelijk kunnen samengaan en zelfs zorgen voor een optimaal resultaat

Wouter Broekaert

Welke voldoening heb je aan je aikido?
Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?
Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Ik ben in januari 1998 begonnen. Dat is te lang geleden om me mijn eerste indruk te herinneren maar aangezien ik eraan begonnen ben zal die wel goed geweest zijn. Een aikido training slaagt er voor mij doorgaans in zowel mentaal rustgevend als fysiek verkwikkend te zijn. 

Als beginner vond ik het zeer positief dat ik veel verschillende technieken door elkaar kon leren kennen. De uitleg en klemtonen die gelegd werden door zowel lesgevers als gevorderden waren aangepast aan mijn niveau zodat die vele technieken begrijpelijk bleven en nooit te overweldigend. De sfeer bij iedereen was en is ook steeds dat het leuk moet blijven en dat we er zijn om bij te leren. Als er al eens getraind wordt puur “om te winnen” is het met wederzijdse toestemming. De sfeer binnen de club is mooi in balans: genoeg focus om bij te leren maar los genoeg om leuk te zijn.

Als gevorderde zorgt diezelfde benadering ervoor dat het steeds interessant blijft om een techniek te oefenen aangezien er steeds nieuwe inzichten bij komen of er nieuwe variaties kunnen uitgeprobeerd worden.

Als lesgever is het zeer positief dat je technische kennis en je begrip van wat er achter een techniek zit snel naar een hoger niveau gaan. Les geven brengt ook het genoegen met zich mee anderen vooruit te kunnen helpen en hopelijk inzicht te kunnen overbrengen. Het geeft ook inzicht omdat je te weten komt wat je nog niet weet maar niet wist dat je het niet weet. En dan kan je gaan zoeken naar een antwoord. Als lesgever kan je ook aan iedereen vragen om je hakama op te plooien. Ze doen het alleen niet.

Qua impact in mijn dagelijkse leven zorgt aikido ervoor dat er elke week een volle wasmachine met witte was is. Aikido heeft mij echter tegelijkertijd een vrouw bezorgd, dus zo komen we weer bij harmonie en balans.


Frank Ketels

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Aikido is voor mij de perfecte ontspanning en inspanning. De mat opstappen, is de rest even achterlaten en bezig zijn met niets dan aikido en je trainingspartner. Even stevig doortrainen en je spreekt ook gelijk je conditie aan en eens die op is, je karakter. Doe je het rustiger aan, leer je veel bij over je techniek, maar vooral ook over jezelf. Het duurt best even, maar je leert er ook gewoon een effectieve en efficiënte verdedigngskunst mee.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik ben begonnen in 2001, gelijk met mijn studies. Mijn eerste indruk was er één van enige skepsis. Ik had voorheen een full-contact gevechtsport beoefend en wou wel eens testen of dit het echte werk was. Enkele klemmen en worpen later, kon ik daarop alleen maar positief antwoorden. Ik was meteen gebeten en vond in Aiki-o-kami een dojo die ieder toelaat uit aikido te halen wat hij/zij eruit wil halen.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Met aikido ben je nooit klaar, maar dat heeft dan weer het voordeel dat je er ook altijd mee bezig kan zijn. Aikido beoefen je op de mat, maar ook in elk aspect van je dagelijkse leven. Je leert er omgaan met stress; zoals wanneer je een oefening met de wapens op snelheid uitvoert, met je ademhaling, met je ego, met frustraties; als een techniek (nog) niet (meer) lukt, maar ook met de ander. Allemaal lessen die je altijd en overal meeneemt, vooral als je ze loslaat.


Philippe Faes

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Aikido is een rustpunt in de week.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik ben in de GUSB club begonnen toen ik hier pas begon te studeren. Enerzijds was dat mijn sportief verzetje tijdens de studies, maar anderzijds leerde ik daar snel nieuwe vrienden kennen.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Ik gebruik elke dag aikido. Jezelf zelfzeker voelen in mijn omgang met mensen.


Sotiris Kazakis

Welke voldoening heb je aan je aikido?

De voldoening om een krijskunst te beoefenen die aan mijn persoonlijkheid beantwoord – La satisfaction de pouvoir pratiquer un art martial qui correspond à ma personnalité.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Omdat het dicht bij mijn huis was, goed ontvangen en waar mogelijk een uitleg in het frans. ik ben begonnen in 2009 en werkelijk een voorliefde ontstaan.  – Parce qu’il se trouvait près de chez moi, j’ai été très bien accueilli et les explications étaient donné en partie en français. J’ai commencé en 2009. Je suis tombé sous le charme.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Aikido brengt mij: een innerlijke rust, zelfvertrouwen en evenwicht (binnen en buiten) – L’aikido m’apporte: paix intérieur, confiance en moi et équilibre (intérieur et extérieur).


Guillermo Astudillo

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Het feit dat Ik op een regelmatige basis -en altijd met hetzelfde nieuwsgierigheid als de eerste keer- blijf trainen is op zich een enorm voldoening. Ik ben van Gent naar Argentinië teruggekomen, en dan ben Ik nog van Santa Fe naar Buenos Aires verhuisd. Nochtans het veranderen van land en steden, Ik blijf naar de dojo komen, Ik blijf met plezier op de weg trainen: Fysiek en spiritueel plezier.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Mijn eerste twee jaren van Aikido (Ik ben in 2006 begonnen) in de club zijn onvergetelijk. De indruk dat Ik op het juiste plaats was (niet een onbelganrjike concept, als we het over AIkido hebben…) was zeer sterk. De kwaliteiten van Gaétan en de rest van de leraren ( Sven, David, Pablo…) zijn uitstekend, beide op humane, technische en pedagogische vlak. Ik herinner me aan mijn eerste les met Sensei Gaétan: het was een woensdag van September in het GUSB, een steven opwarming van Sven en dan om 20u40 ging de training door met Gaétan: Ik wilde al toen niet meer stoppen! De herinneringen aan mijn medetrainers van het GUSB en het Club zijn ook onvergetelijk.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Het impact van Aikido in mijn leven is enorm. Als orkestmuzikant, Ik moet SAMENSPELEN voor lange uren met ongeveer 50 mensen. Alertheid, en het open zijn voor constante energieverwisselingen tussen de muzikanten is het kern van het werk: iedereen moet bezig zijn met vragen zoals: “Hoe speel Ik samen met die andere mensen, op hetzelfde tempo, intensiteit, met hetzelfde klankkleur, intonatie, enz…?” En dat is exact hetzelfde wat Ik vandaag in mijn Aikiweg probeer te vinden: In welke fysieke en spiritueële richting moet Ik bewegen om samen mijn partner te kunnen komen? Hoe soepel moet Ik mijn armen en lichaam gebruiken om geen oppositie, maar een echte harmonie, met mijn medetrainer te kunnen vinden? Allemaal vragen die, zowel op de mat als in het orkest, van belang zijn!! Ook het zoektocht naar het centrum, beide fysieke en spiritueële. Het gecentreerd te zijn is iets dat met de trainingen verbeterd (hoewel het nooit zal eindigen…), en dat Ik vanuit de mat naar mijn dagelijkse leven en naar de muziek, kan atijd meebrengen en gebruiken.


Kristof Van Hoorne

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Aikido geeft me een soort van totale rust en verhoogt het bewustzijn van lichamelijke mogelijkheden en… beperkingen.    

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik startte met Aikido in 2004.  Ik hou wel van een beetje actievere, martialere vorm van krijgskunst en dit lijkt me in deze club mooi in evenwicht te zijn.  De sfeer in de dojo Dampoort was heel familiaal/joviaal waardoor gaan trainen voor mij altijd equivalent was met een beetje ’thuiskomen’.  

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

In stress-situatie helpt het om terug ‘Zen’ te worden, maar ook in de fysieke arbeid helpt het je stil te staan bij je lichaamshouding.  Hierdoor zoek je steeds in alles wat je doet naar de weg van de minste weerstand 🙂  


Philippe Wullaert

Welke voldoening heb je aan je aikido?

nu geen meer…

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk

in de gusb in 1989 –  de harmonie van alles…

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Alles gaat terug naar het centrum…


Steven Buys

Voldoening: na talloze malen proberen om een techniek te beheersen, eindelijk erin slagen en te beseffen dat je lichaam in staat is dit te bewerkstelligen. 

Ik trainde graag om beter te worden, maar ook om een relatie op te bouwen met je clubgenoten. Wij hadden een langdurig vaste groep. Begonnen in 1993. Mijn eerste indruk was dat ik het een ‘afgesproken’ verdediging vond. Aangezien ik niet kon vallen/ rollen en tevens niet kon aanvallen, was verdediging ook niet reëel. Daarom sprak men af wat je moest doen als uke, en dit leek zeer weinig realistisch. 

Aikido heeft mij zelfvertrouwen gegeven. Niet enkel op martiaal vlak, maar op alle vlakken van het leven geeft het een bepaalde uitstraling. 


Antonia Düx

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Je na de training beter voelen dan voor de training.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

 Ik ben 2001 aan Aikido begonnen, samen met mijn studie. Het heeft mij gelijk geholpen om een tegenpool van de studie te vinden. Zowel lichaamelijk als ook mentaal om met andere dingen bezig te zijn dan de studieboeken. De sfeer in de club was altijd heel fijn. Een hele fijne balans tussen serieus bezig zijn een heel veel plezier hebben. Ik heb op mijn nieuwe woonplaats nog geen vergelijkbare club gevonden. Mijn eerste indruk was, dit leer ik nooit, maar ik hou van een uitdaging en ik ben er nog steeds mee bezig.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Aikido heeft mij geholpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Beter en rustiger te ademen ook onder water. Rustig, maar niet traag te worden bij veel stress. Goed te rollen als je per ongeluk van je paard, fiets of met je snowbord valt. De persoonlijke visie moet iedereen voor zich zelf vinden, want Aikido blijft een leuke, spannende en regelmatig ook een frusterende zoektocht.


Marcel Reijers

Welke voldoening heb je aan je aikido?

heel veel: rust, scherpte, conditie, vriendschap, uitdaging, technieken, snelheid, stabiliteit, schoonheid, loyaliteit en nog veel meer!!

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Met Aikido begonnen in 1991 en in Belgie in 1996, de gezelligheid in de club was erg aantrekkelijk en de goede sfeer is altijd gebleven.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Ik heb mijn vrouw, waar ik al bijna 20 jaar mee getrouwd ben, ontmoet op de mat in Gent…

Ik heb ondertussen een van de grootste dojo’s in Nederland, samen met andere lesgevers. Ik ben vrijwel dagelijks bezig met zelf trainen of lesgeven. Reis op bijna maandelijks naar het buitenland om les te krijgen of les te geven in Aikido (Japan, Rusland, Belgie, Duitsland, Frankrijk etc) Tevens ben ik in Nederland betrokken bij het bonds- en het federale bestuur van Aikikai Aikido. Daarmee is de impact op mijn leven gigantisch te noemen. Dit alles doe ik echter met veel plezier omdat ik er ook zeer veel energie uithaal.


Lijnie Reijers

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Ik heb/haal nog altijd heel veel voldoening uit mijn aikido nu ik alweer een aantal jaren lesgeef en zie hoeveel plezier de vele kinderen er aan beleven. 

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik ben in oktober 1996 begonnen na de Open Deurdag van het GUSB. Indrukwekkend want ik had nog nooit van Aikido gehoord en ik zou eigenlijk karate gaan doen! Maar ja, Marcel met zijn blauwe ogen vloog zo mooi in het rond tijdens de demo met Gaétan  en Steven en ik denk ook David, dus toen moest ik wel blijven plakken. Wat mij die eerste keer vooral opviel was de dynamiek en vloeiendheid alsof er gedanst werd maar toch niet echt. 

In de club kon ik vooral de sfeer zowel tijdens als na de training wel waarderen. Gaétan gaf bevlogen en sympathiek les! De groep was gezellig, actief en als een warm bad!

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Aikido is er vrijwel elke dag. Vanwege het lesgeven en onze eigen Dojo, persoonlijke ontwikkeling op aikido gebied, waaronder uiteraard de Combat Games! Maar zelfs in mijn werk als orthopedagoog waar in de psychologie regelmatig over een judo-achtige aanpak wordt gesproken, hetgeen ik vertaal naar aikido en dat vaak ook beter vindt passen!


Bernard Hoste

Welke voldoening heb je aan je aikido? 

Het leren kennen én gebruiken van evenwicht in je zijn, in je leven, in je omgeving. Ying Yang. Iets dat steeds aanwezig is

Waarom train(de) ik graag in de club? 

Jonge mensen, top trainer (uiteraard!), geen testosteron sfeer. Een plaats van trainen en tot rust komen! 

Wanneer ben je begonnen?

Euhm 25 jaar geleden? 

Wat was je eerste indruk?

Wawwww – hier wil ik meer van weten! De klemoefeningen voor een jonge gast zijn gewoon zeer ‚begrijpelijk’. Stelselmatig groeide de ervaring van evenwicht, plaatsing, …

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

In het dagelijkse leven voel je je veel meer op je gemak. Geen schrik gevoel. Dat straal je ook uit. Je straalt een vorm van zelfverzekerdheid uit. Daarnaast is het aspect ‚soepelheid’ een niet te vergeten punt. Het is een constante massage van het gehele lichaam! Fysiek en mentaal blijf je ‚up to scratch.


Igor van bever

Welke voldoening heb je aan je aikido?

aikido vormt een blijvende uitdaging. je moet het steeds weer opnieuw ontdekken en heruitvinden, bij elke uke, bij elke lessituatie… Het biedt alternatieve invalshoeken en denkwijzen aan.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik ben begonnen met aikido rond mijn 24ste, in een periode waar ik reeds een ander aantal (fysiek intensieve ) sporten beoefende. Ik zocht naar een alternatief om de rest in balans te houden. Toevallig kwam ik bij aiki-o-kami terecht en was direct geintrigeerd door de stijl en de focus van de bewegingen en de technieken, en door het onderricht van Gaetan. Achteraf- na kennismaking met andere stijlen en lesgevers- bleek ik wel geluk gehad te hebben om juist in deze club terecht gekomen te zijn. Ook bleek het aikido publiek  zeer aangename mensen om mee om te gaan

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Aikido leerde me de aandacht te leggen op subtiele details in andere sporten . ademhaling en de juiste positie van het centrum kunnen veel meer verschil maken dan alles proberen harder, sneller en met meer kracht te doen.

Toen ik verhuisde naar ZO-Azie was mijn hakama het enige ‘sportmateriaal’ dat deel uitmaakte van mijn 25kg bagage. Ik geef nu nog 3-4 keer per week aikidotraining en haal veel voldoening uit het herontdekken van de technieken.


Frederik De Boeck

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Oa. de fysieke voldoening van een paar uur goed getrained te hebben, de energie na de training en het gevoel van controle over jezelf. Hiernaast ook de vriendschap en kameraadschap met de andere aikidoka’s.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Eerst een vooral omdat het gewoon dikke fun is. Aikido is samen zijn met gelijk gezinden. Naast dit ervaar ik ook telkens ik op de mat sta een gevoel van verrijking en groei in mezelf, al van de eerste dag. Ik herinner me nog heel goed de eerste training en mijn indruk dit is makkelijk, en nog steeds sta ik te sukkelen op die oefening.. Elke techniek heefT zoveel lagen, zoveel interpretaties en toepassingen dat je er telkens opnieuw mee aan de slag kunt. Het is letterlijk een never ending story.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Aikido is een manier van leven. Onbewust gebruik je het in alle mogelijk manieren in je dagelijkse leven. De ervaring die je in aikido hebt gebruik je ook in het dagelijkse leven. Ook vind ik dat je kan voelen hoe je je voelt als je op de mat staat. Op de mat is er geen veinzen, er is geen façade die gebruikt naar anderen toe. heb je een slechtere dag, dan voel je dit ook  in je aikido. Er is geen veinzen, geen façade, geen uitleg, hetgeen in de ratrace van elke dag een verfrissende ervaring is.


Kurt Vincent

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Lichaam en geest in dezelfde richting voelen gaan. Inzien dat je jarenlang dezelfde zaken kunt trainen en altijd verder vooruitgang kunt boeken. Op een punt komen dat je niet alleen weet maar ook voelt dat de tocht het doel is, niet ‘ergens aankomen’. De voldoening laat zich niet in één aspect samenvatten…

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik ben begonnen in 1988, herbegonnen in 2006 of 2007 dus in de Dampoort. De mix van niveaus en combinaties van lesgevers die we hadden in de Dojo Dampoort was super, en de brede range van mensen die daar langskwamen waarmee je daar kon samen trainen. Beide aspecten maakten het mogelijk om een eigen “programma” samen te stellen, dat was een bijzondere luxe. Vandaag in de nieuwe setting Rozebroeken/Driebeek is er misschien wat meer afscheiding tussen de groepen voor de verschillende dagen, wat minder kruisbestuiving. Niettemin blijft het bijzonder aangenaam trainen. Wat niet veranderd is is immers de begeestering van de lesgevers en het enthousiasme van iedere individuele aikidoka. Heel positief is de vaststelling dat de lessen nog steeds verrassend blijven omdat we spelen met niveaus, binnen de lessen en tussen de lessen onderling. Misschien geeft dit voor beginnende aikidoka’s wat minder houvast, dat kan ik zelf moeilijker beoordelen. Ook super was en blijft nog steeds de relatief sterke aanwezigheid van wapenwerk, dat maakt lessen boeiender en staat je toe om tussen blote hand en wapens gelijkenissen te zien en principes duidelijker te doorzien. Tot slot : ook buiten de les is het een bijzonder toffe verzameling gelijkgestemde mensen!

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Je leert dat lichaam en geest één (moeten) zijn, en wordt dus gevoeliger voor de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Aikido zorgt voor evenwicht, rust en zelfvertrouwen – eerst fysiek, daarna ook mentaal. Je bent niet bang om te vallen, dus je beweegt je vlotter. Je kunt je mannetje staan, dus je beweegt je vrij en zonder angst, ook als het ergens druk is of er wat agressie in de lucht hangt… of in een moeilijke vergadering, of op de rug van een galopperend paard! Genieten!


Jan Beyen

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Moeilijk om te verwoorden. Toen ik begon had ik na een training een intens gevoel van “ik voel het leven in mij bruisen”, ik liep over van de energie. Dat was een gevoel dat ik nog nergens was tegengekomen. Ik heb ook gemerkt dat ik dat gevoel bij sommige andere clubs of trainers minder of niet had. Ik wijt dat aan het ki-aspect van aikido, een goeie training doet je ki stromen. Dat gevoel is niet meer zo intens als in het begin, ik denk dat dat komt omdat ik geleerd heb om die ki ook goed te laten stromen buiten de trainingen. Het contrast is dus minder groot geworden.Maar natuurlijk ook omdat het een toffe bende is, iedereen heeft respect voor elkaar en helpt elkaar zoeken naar de juiste “weg” (de “Do” in aikido).

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk? 

Is voor een deel al beantwoord bij de eerste vraag. Ik ben begonnen toen ik nog studeerde aan de universiteit in Gent, mijn laatste 2 jaar. Een beetje toeval allemaal, op een avond een café binnengestapt waar ik bijna nooit kwam, daar een bekend gezicht tegengekomen, wat blijven praten. En toen vroeg “bekend gezicht” kom je morgen niet naar de opendeurdag van het GUSB, wij geven daar een demonstratie/initiatie aikido. Ik ben eens gaan kijken, de week erop ben ik eens gaan meedoen, en ik ben blijven plakken. Ik had de smaak te pakken. Nu zijn we al meer dan 30 jaar verder, en ondanks enkele onderbrekingen van meerdere jaren ben ik steeds blijven teruggaan naar de aikido. Ik voel er me nog steeds erg goed bij.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Aikido sluit zeer goed aan bij mijn persoonlijke levensvisie. Ik streef naar een wereld die in harmonie is, waar alles in een dynamisch evenwicht blijft bewegen zonder grote stress of conflicten. Aikido geeft mij ook bepaalde mechanismen aangeleerd om de conflicten en spanningen waar ik in het dagelijkse leven mee geconfronteerd wordt op een elegante manier op te vangen en te beheersen.


Frédéric de Vries

Welke voldoening heb je aan je aikido? 

Aikido geeft mij een rust. Na een goeie training voelt het alsof ik mijn geest een reboot heb gegeven. En het uitvoeren van een dynamische techniek in echte harmonie met de aanval, is een fantastische fysieke ervaring.

 Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Na mijn verhuis naar Gent, was ik na 20 jaar aikido in Mechelen en omgeving, op zoek naar een club. Vereiste was dat die mij niet wilde formatteren naar een specifieke stijl, maar waar ik gewoon goed kon trainen met andere aikidoka’s. Na wat omzwervingen heb ik dat bij Aiki O Kami gevonden. Wat meteen opviel, was het goeie niveau van de club en de enorme openheid. Wat je daarna merkt, is dat het een toffe bende is.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Eigenlijk train ik voortdurend aikido in het dagelijkse leven. Een conflict in een meeting verschilt in wezen niet zo veel van een fysiek conflict. En als je rust leert vinden onder een vallend zwaard, helpt je dat uiteraard ook op andere stressmomenten. Puur fysiek leert aikido je overigens ook veel, zoals sterk en stabiel bewegen vanuit het centrum, of soepel omgaan met energie die op je afkomt. Aikido is de beste methode die ik ken om te werken aan een gezonde geest in een gezond lichaam.


Ward Dierynck

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Aikido is voor mij tegelijk ontspannend en een uitlaatklep. Op de mat kan ik volledig tot rust komen en aandachtig/rustig bijleren. En tegelijk kunnen we ons tijdens het oefenen ook uitleven. Ik heb het gevoel dat het mij in vorm en alert houdt.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik ben begonnen toen ik nog aan de universiteit studeerde. De club is door de jaren heen geevolueerd en de sfeer is er nu heel ontspannen. Dat maakt dat het een plaats is waar nieuwe mensen zich welkom voelen. En het laat toe aan één ieder om zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen en bij te leren.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Aikido leert mij hoe te bewegen en hoe mij te positioneren tegenover een tegenstander. Het leert mij hoe confrontaties te vermijden of op te vangen, en het conflict efficient en rustig op te lossen. Dat geldt voor een “gevechtssituatie”, maar conflictsituaties maken we ook bijvoorbeeld op de werkvloer mee. Mentaal kunnen we de zelfde principes toepassen die we in de aikido leren.


Pablo Pivetta

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Aikido ontspant en versterkt lichaam en geest en brengt je in contact met fijne mensen. Het geeft voldoening om ervaringen door te geven en inzichten uit te wisselen.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Wat mij altijd al aangetrokken heeft in de club is de openheid die er heerst. Iedereen krijgt de kans om op zijn tempo een eigen stijl te ontwikkelen. Er wordt hard gewerkt, maar de sfeer is ongedwongen. Ik ben begonnen op mijn 27e. Mijn eerste indruk kan ik me niet meteen herinneren, maar ik was wel meteen gebeten door het Aiki-virus!

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Elke training is een uitnodiging om aandachtig te zijn en mijn focus even te verplaatsen, scherp te stellen, bij te sturen.

Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om doen!


Kris Bielen

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Als je specifiek vraagt naar “welke voldoening” dan moet ik antwoorden “zanshin”. Het gevoel van één te zijn met je partner, met jezelf en met de beweging. Of dit nu een aanval of verdediging of kata is.

Waarom train(de) ik graag in de club? Wanneer ben je begonnen? Wat was je eerste indruk?

Ik ben begonnen, deels onder eigen impuls, via de impuls van Tom Van Wynsberge, deels nadat ik “the last Samurai” had gezien. Dat laatste klinkt misschien grappig maar de bokken training tijdens die film overtuigden me dat ik dit ook wou kunnen. Daarnaast was er natuurlijk het ronde werk, wat een perfecte aanvulling was op het eerder rechtlijnige van mijn karate-do. 

Mijn eerste indruk was meteen positief, anders was ik al lang gestopt! Het was ook een leuke groep beginners en in zijn geheel een leuke groep waar je je welkom voelde.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Aikido en karate-do zijn niet meer weg te denken uit mijn dagelijkse leven. Mijn dagelijks leven wordt door beiden redelijk beïnvloed, ik tracht overal meer harmonie in te vinden. Meer te berusten in de zaken zoals ze lopen in plaats van me er in op te winden. Iets wat ik vroeger zeker veel meer deed.

Het gesukkel met de heup deed en doet me dit meer en meer beseffen. Moest ik niet meer kunnen trainen dan zou ik ongelukkig zijn.


Steven Dekeyser

Welke voldoening heb je aan je aikido?

Fysiek: iets fitter, een aangename conditie, een aanvaardbare souplesse, enige fysieke kracht en een goed incasseringsvermogen …

Mentaal: een open geest, een constant streven naar harmonie, soms mezelf verliezen in dat streven, een zekere rust, een zekere moedigheid, de wil om te leren …

Sociaal: vele vrienden, hechte vrienden, oppervlakkige vrienden, maar altijd open en hartelijk

Waarom train(de) ik graag in de club?

Maakte deel uit van het stichtende trio. Hoge kwaliteit van lesgever(s). Enthousiaste lesgever(s), gemotiveerd, maar kritisch en bereid. Goede clubstructuur in piramidevorm. Geen weglopers, die een eigen club startten, noch zware concurrentie binnen de club.

Alternatieven voor een zelfde kwaliteit zijn schaars; Brussel, Antwerpen …

Leden kennen elkaar en respecteren elkaar, al zou er meer kruisbestuiving mogen zijn tussen verschillende dojo’s; RB, GUSB, DB … Ieder blijft nog te vaak op zijn eiland.

Wanneer ben je begonnen?

1989!

Wat was je eerste indruk?

Wauw, wa’s dat? En miljaarde da’s nogal ingewikkeld. Dat is het nog steeds, vind ik.

Mijn persoonlijke visie en/of impact van aikido in mijn dagelijks leven.

Sandan, 25 jaar aikido, BLOSO-diploma … Lesgever aikidoe, GUSB (ad interim).

Het levert wat op, maar dit waren nooit mijn doelen. Het plezier van het trainen stond, staat steeds bovenaan, ook al was, is er soms meer reden tot frustratie, maar toch.

Frustratie om een techniek, kata, principe dat maar niet onder knie geraakt.

Mijn visie is dat we werkelijk goed bezig zijn, al neigen we soms de basis wat te verliezen. Ook vind dat we de extraatjes niet uit het oog mogen verliezen. De extraatjes maken voor iedereen, beginners, buitenstaanders, gevorderden, lesgevers het verschil met andere clubs. Dit doen we ook met Aikidoe.

Het kan altijd meer en beter, maar tot op heden geef ik het maximum, geen 100%, maar het zit er zéér dicht tegen. Mijn werk (14u-22u), 3 dagen per week biedt geen alternatieven, en mijn gezin heeft me ook nodig. Voormiddaglessen zouden mooi zijn, maar zitten niet in het aanbod. (intussen WEL)

Daarom train ik zo wanneer ik kan en waar ik kan. De kansen en mogelijkheden die we hebben en krijgen binnen de club zijn eerlijk en open. Ongedwongen en vrij, soms een beetje te vrij. Iemand die plots afhaakt wordt te snel vergeten. Wat de reden ook is, het plotse negeren is vaak een harde klap. Heb ik zelf niet ondervonden, laat ik duidelijk zijn, anders was ik nooit terug gekeerd.

Aikido : iets voor mij?

Velen willen wel starten met Aikido, maar ervaren vaak dat dit
heel hard is. Veel mensen hebben snel een groot aantal
uitvluchten als het gaat om het werken aan een gezond en fit
lichaam. Maar vaak zijn deze vooroordelen eenvoudig uit de
weg te ruimen of op een of andere manier te omzeilen.

“Ik merk geen enkel resultaat, dus ik ben niet gemotiveerd” is
een veelvoorkomende smoes!

Misschien heb je in het verleden aan lichaamsbeweging
gedaan, die te laag is voor je kunnen. Net zoals een niet fit
persoon kalmpjes aan moet beginnen en zijn inspanningen
geleidelijk moet opvoeren, zo zul je de moeilijkheidsgraad of de
intensiteit moeten opvoeren als je een bepaald niveau bereikt
hebt.

Het kan zijn dat een training op een bepaald niveau op een
gegeven moment niet aerobisch meer is. Je zult dan aangepast
moeten gaan trainen op stages of gevorderden training. Een
aerobisch niveau bereiken is belangrijk anders zal de training je
conditie niet vergroten. Als je eenmaal een bepaald
conditieniveau hebt bereikt moet je dus het aantal sessies per
week opvoeren of meer tijd besteden aan de activiteit(en) of
harder oefenen om wat meer te bereiken.

Het in stand houden van een fitte en gezonde levenshouding
geeft je de volgende voordelen:

Meer energie
Een van de voornaamste voordelen van fit zijn is het goede
gevoel dat je ervan krijgt en de extra energie die je voelt.
Dankzij deze nieuwe energie kun je de vermoeiende momenten
van onze drukke maatschappij overwinnen en heb je de nodige
vitaliteit om vele situatie aan te kunnen: op het werk, in het
gezin en tijdens de vrije tijd.

Meer efficiëntie in het werk
Je bent beter in staat om complexe beslissingen te nemen, je
kan je beter concentreren, je bent creatiever en beter bestendig
tegen stress. Dit zijn enkele van de voordelen die je op de
werkvloer vaststelt wanneer je een leven gaat leiden dat gericht
is op gezond en fit zijn.

Meer vitaliteit in de toekomst
Een fitte levensstijl geeft je een betere gezondheid, nu en in de
toekomst. Naast de merkbare fysieke voordelen zijn er ook
voordelen voor je organen. Je organen blijven langer gezond en
worden sterker. Hierdoor wordt het mogelijk om een maximale
psychofysieke capaciteit aan te houden. Zo wordt je op een
gezonde basis ouder en zal je steeds optimaal functioneren.

Je ‘goed voelen’ met jezelf en met anderen
De psychologische voordelen die voortvloeien uit een gezonde
en fitte levensstijl vertalen zich ook in een verbetering van het
eigen humeur en in en positievere instelling. Dit zou wel de
sleutel zijn tot een positieve relatie met je omgeving?

Mokuso

Why the Seiza position before the class starts? 

The Seiza position gives steadiness and readiness before and to the action, it is also a good position to create calmness in your mind. 

Check points for the Seiza position: 

  • Eyes are open or close;
  • Straight your back;
  • Chin drawn in;
  • Space of two fists between the knees;
  • Cross the big toes; 
  • Hands on top of the thighs; 

The following hands positions are also possible:

  • Sa shu: Crossed hands with palms face to the center of the body, this hands position helps you to be calm and to accumulate inner energy.
  • Ho kai jo in: Crossed hands with palms up being like a cup, this hands position helps to be receptive and open minded.